Pieczywo jest znane każdemu z nas

Pieczywo jest znane każdemu z nas (https://ranozebrano.pl/pieczywo). To dla naszej kultury wyroby już tradycyjne, które znaleźć można znaleźć praktycznie w obrębie każdego zacisza domowego. Bardzo często jest zaliczane do fundamentów naszej diety, przy czym jednocześnie jest bardzo często krytykowane. We współczesnych zaleceniach żywieniowych zaleca się spożywanie produktów pełnowartościowych, pełnych witamin i mikroelementów. Jeśli chcesz wiedzieć czy ciemne pieczywo rzeczywiście jest jedynym racjonalnym wyborem, przeczytaj poniższy tekst.

Jakie pieczywo wybierać? Którymi cechami się kierować?

Pieczywo przez Polaków bez najmniejszych wątpliwości jest spożywane w sporych ilościach. Według statystyk GUS w roku 2009 wyniosło aż 83,4 kg/osobę. Dziennie daje to około 220 gramów. Jest to ekwiwalentem połowy przeciętnego bochenka chleba czy kilku bułek. Wiedząc, że spożycie jest tak duże, musimy w adekwatny sposób dopasować ten wyrób do wyznaczonych celów.

Zanim sięgniemy po taki wyrób piekarniczy warto zastanowić się jakie witaminy ma dane pieczywo. Każde pieczywo wykonane jest z mąki. Najpopularniejsze, szczególnie w sklepach są wyroby z mąki pszennej. Na drugim miejscu są wyroby z żyta i pszenicy (mieszane). Popularność zarówno jasnego, jak i ciemnego rodzaju jest zbliżona. W 80% zaleca się stawiać na to drugie, a to ze względu na korzystniejsze walory odżywcze.

Czy białe pieczywo jest bezpieczne? Tak, ale nie zawsze

Nawet gdy stosujemy restrykcyjne zasady żywienia i dbamy o własne zdrowie to nie musimy rezygnować ze spożywania białego pieczywa. Jak każdy produkt spożywczy ma ono swoje wady, jednak w niektórych okolicznościach możemy je skonsumować bez większych przeszkód. Kiedy? Jako dodatek do klasycznego razowego, ciemnego pieczywa. Złożenie połowy posiłku z wyrobów w kolorze białym oraz drugiej połowy z pieczywa ciemnego pozwoli zachować pełnię wartości odżywczych, zapewniając tym samym pożądaną różnorodność. W sytuacji, kiedy jesteśmy bardzo głodni np. po zakończonym treningu białe pieczywo może dać nam szybki zastrzyk energii nie wpływając w niekorzystny sposób na gospodarkę cukrową. Powinniśmy jednak zachować umiar i zjeść je w towarzystwie nabiału, mięsa bądź innego wysoko-białkowego produktu.

Powinny uważać osoby cierpiące na celiakię i inne schorzenia na tle immunologicznym. W takim przypadku warto zrezygnować z wyrobów pszenicznych i postawić na pieczywo bezglutenowe.

Pieczywo w sklepach, a wyrabiane własnoręcznie

Dziś nietrudno, szczególnie wśród osób w wieku średnim, spotkać się z poglądem, że sklepowe pieczywo nie nadaje się do spożycia. Niezależnie od tego, który produkt wybierzemy dostarczy on podobnych wartości odżywczych. Zmieni się natomiast to jak dany produkt jest pulchny, jaką ma objętość i jak ciężki jest. Chleby żytnie będą bardziej racjonalnym wyborem ze względu na mniej inwazyjny proces technologiczny. Nie ma w nich polepszaczy, przez co są bardziej naturalne w smaku i przypominają pieczywo sprzed lat. Własnoręczne wyrabianie jest czasochłonne. Takie pieczywo różni się nieco teksturą i smakiem. Dalej wytwarzane jest z mąki, która z definicji jest produktem oczyszczonym.

Background obraz autorstwa onlyyouqj - www.freepik.com
Tags: